Bor  a  konyhamûvészetben

Hogyan élvezhetjük mint italt és
miként használhatjuk a szakácsmûvészetben.

Könyv(2K)
    Ne igyuk a szekszárdi bort derüre-borúra tervszerûtlenül, mert a tészta után sem jó már a leves. A bornál is tartsunk kellõ rendet. 
    Étkezés elõtt fehér ürmöst tegyünk vendégeink elé. Fogyasztása a legkellemesebb módja a levesvárásnak. Adhatjuk ebéd és vacsora elõtt, télen-nyáron egyaránt. Nyáron jégbe hûtve. 
    Leves után bort nem adunk. Az elõétel után száraz bort, szekszárdi bikavért, vagy szekszárdi rizlinget, pecsenye után szekszárdi édes vörösbort. Szárnyas után könnyebb bor kell, bikavér vagy édes vörös. Tésztához jöhet a sötét vagy fehér csemegebor és utána a vörös ürmös, melyek változatlanul ott maradhatnak a feketekávéhoz is. 

    Ha nem akarjuk a szekszárdi bort a maga természetes mivoltában a vendégek elé állítani, adjunk olyan bár-italt, melyben a vezetõ szerep a szekszárdié. Néhány ilyen ital készítésének módja:


        Mártások:         Sültek: