Ungaresca Consort

Hangulatos reneszánsz muzsika ünnepi vacsorákhoz

Címlap
Történet
Tagok
Műsor
Fellépések
Fényképek
Linkgyűjtemény
2000 jún. 26-tól júl. 2-ig zajlott a Tolna megyei Pálfa községben egy reneszánsz amatőrzenész-találkozó hat résztvevővel:
Mezey Mónika - Debrecen, Nagy Ildikó - Budapest, Meggyesi János - Pálfa, Mikola Béla - Bátaszék, Mikola Péter - Szekszárd, Tamási János - Szekszárd

Az egy hetes örömteli közös munkát egy hangverseny zárta le a község művelődési házában. Nem sokkal később a társaság meghívást kapott Sárszentlőrinc községtől az augusztus 13-án megtartandó Falunap rendezvényre.

A meghívásnak a társaság Tolna Megyében lakó négy tagja tudott eleget tenni, akik a rendezvény előtti napon egy szekszárdi találkán véglegesítették a műsort, és tartottak egy főpróbát. Itt derült ki, hogy két további szereplésre is van már felkérés. Ezáltal az események olyan fordulatot vettek, amely azt sugallta az eddig csak alkalminak tűnő baráti körnek, hogy együtt kellene maradni, és nevet kellene választani az együttesnek.

Rövid fejtörés után az "Ungaresca Consort" név fogalmazódott meg, amely kifejezi a társaság kis létszámú zenei együttes voltát, utal az együttes által művelt zenei stílusra, és a magyarságra is.

(Az "ungaresca" szó a magyar, illetve magyaros jellegű hangszeres táncdarabok elterjedt megnevezése volt a 16-17. században, a "consort" pedig néhány tagú hangszeres kisegyüttest jelent.)

2003 nyarát követően Mikola Béla furulyás lakhelyváltozás miatt ritkábban tudott részt venni a Consort fellépésein. Ilyen esetekben három taggal szólalt meg az együttes, illetve néha Nemes András vagy Zákányi Bálint (és lányai: Borcsa és Kata) csatlakozott. 2006 nyarán Béla megvált a Consorttól.

2006 decemberében Nemes András, 2008 szeptemberében Kellig Katharina csatlakozott az együtteshez.

2009-ben Meggyesi János Nyíregyházára költözött, ezért a Consort munkájában a továbbiakban nem tud részt venni.

2010 májusában belépett az együttesbe Barabásné Morvai Tímea, aki a várandósság miatt szünetelni kényszerülő Katharina szerepét pótolta a furulyaszólamban.

2010 június 8-án Mikola Béla hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt.

2010 július 24-én Kellig Katharinának kisfia született.

2010 szeptemberében csatlakozott a Consorthoz Donáth Krisztina, miáltal a furulyaszólam kezdi megközelíteni a szükséges létszámot.

Szeretettel várjuk vissza Katharinát is, remélve, hogy a furulyakvartett is kiteljesedik.


Webmester és Internet kapcsolattartó: Mikola Péter (mikolap@terrasoft.hu)