luteonline - hálózati lant tanító

kezdőlap / pengetés és játék / gyereksarok / hat rövid lantlecke / gyakorlatok, op.19 / gyakorlatok, op. 12 / landshut-i kurzusok / öland-i kurzusok / szerző / fordító


Lássuk, mi van mára!
Egy angol óvodai mondókáskönyvben találtam ezt: "Sing a song of sixpence, A pocket full of rye; Four and twenty blackbirds Baked in a pie".
Olvasd fel ezeket a sorokat többször egymás után! Ha megy folyamatosan, vedd elő a lantodat (vagy gitárodat) és pengesd az üres második húr(pár)t hüvelykujjal a beszéd ritmusában.

Sixpence Tune

PaulPaul Playing

Egy idő után ez már túl könnyű lesz. Most kipróbáljuk azt, hogy néhány új hangot adunk hozzá:
Six Pence Tune
Álljunk meg egy pillanatra! Látod a kis számokat a tabulatúra betűi előtt? Azt mutatják, hogy melyik ujjaddal kell lefogni a húrt: 1 = mutató-, 2 = középső-, 3 = gyűrűs-, 4 = kisujj.
Most kipróbálunk valami nehezebbet. Hozzáadtam egy második szólamot, amitől ez a kis gyakorlat már szólódarabbá válik. Itt újra találkozol a kis számokkal. Figyelj rájuk, így jó úton haladsz a helyes lantjáték felé.
A jobb kezed hüvelykujjával pengeted a basszust (az alsó szólamot). A dallamot középső és mutatóujjal, váltott pengetéssel játszod. Ezt most gyakorold sokat, lassan és biztosan, és a rigó előbb-utóbb megjelenik!
Six Pence Tune 1


És itt a mondóka folytatása:


When the pie was opened, The birds began to sing;
Wasn't that a dainty dish, To set before the king?


The king was in his counting house, Counting out his money;
The queen was in the parlour, Eating bread and honey;


The maid was in the garden, Hanging out the clothes;
There came a little blackbird, And snapped off her nose.


Jenny was so mad, She didn't know what to do;
She put her finger in her ear, And cracked it right in two.


Paul és Valentin lantos és énekes

lap tetejére


kezdőlap / pengetés és játék / gyereksarok / hat rövid lantlecke / gyakorlatok, op.19 / gyakorlatok, op. 12 / landshut-i kurzusok / öland-i kurzusok / szerző / fordító